skip to Main Content

SEMINARIUM – ”Minima Docta”, tisdag den 30 oktober 2018 kl 18.30 på Museum voor Schone Kunsten, Gent

Foto : Paul Hermans – CC BY-SA 3.0, Wikimedia

 

”Hilma af Klint möter Ceija Stojka”

I samband med ”Minima Docta”, en plattform för samhällsdebatt och dokumentärfilm, som organiseras av Luca School of Arts, håller Museum voor Schone Kunsten ett seminarium om sambanden mellan Ceija Stojka och Hilma af Klint.

Citat från Museum voor Schone Kunstens hemsida (översatt från holländska) :   

De svenske konstnären Hilma af Klint (1862-1944) anses idag som en av pionjärerna inom den västerländska abstrakta konsten, tillsammans med Mondrian, Malevitsj och Kandinsky. Det skulle dröja länge innan hennes verk upptogs i abstraktionens konsthistoria. Hilma af Klint önskade att hennes abstrakta verk skulle visas offentligt endast tjugo år efter hennes död.
Även verken av den österrikiska konstnären Ceija Stojka (1913-2013) blev erkänd med stor tidsmässig fördröjning. Hon var zigenerska och överlevde tre koncentrationsläger. Senare i livet bearbetade hon sina erfarenheter i form av självbiografiska skrifter och målningar. 2014, ett år efter hennes bortgång, visades de i Berlin på en stor retrospektiv utställning.
Båda konstnärerna representeras under seminariet av personer som varit nära knutna till att få deras verk erkända.

Medverkande :
– Johan af Klint, brorsbarnbarn till Hilma af Klint, och aktiv ledamot av Stiftelsen Hilma af Klint Verk
– Iris Müller-Westermann, nuvarande chef för Moderna Museet Malmö, och kurator för utställningen över Hilma af Klint som hölls 2013 på Moderna Museet i Stockholm, och som sedan visades i Berlin och Malaga
– Karen Berger, som ansvarat för utgåvan av Ceija Stojkas självbiografiska texter, och som har genomfört en dokumentär om hennes liv och arbeten

Adress : Museum voor Schone Kunsten | via de Hofbouwlaan 28 | 9000 Gent | Belgien
Datum och tid : tisdagen den 30 oktober 2018 kl 18.30
Inträde : Gratis inträde

Länk till seminariet : 
www.mskgent.be

Back To Top